[...] teorii jest to jedzenie naturalnej, totalnie nieprzetworzonej żywności. My jednak sugerujemy dodanie do tego dobrej jakości produktów, nieco przetworzonych, takich jak: ryż, makaron, płatki, dobrej jakości nabiał itp. Po pierwsze, są to większe możliwości urozmaicenia posiłków, po drugie, mniej restrykcji, więc na spokojnie można sobie wyrobić [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] diecie brakuje warzyw, owoców (witamin, minerałów), zdrowych tłuszczów (nie śmietany i smalcu) i właściwych źródeł węglowodanów (kasza gryczana, kasza jaglana, ryż brązowy, makaron razowy, chleb razowy). Myślisz, że dziecko, które wiele lat odżywiało się w niewłaściwy sposób, znajdzie własną drogę? W części wypadków się tak dzieje, ale nie [...]
[...] jest rozliczanie się z zakupionych towarów dla partnera. Tutaj warto dogadać się już na wstępie, które produkty będziecie kupować i jadać wspólnie, na przykład ryż, kasza, makaron, warzywa czy olej, a które kupicie wyłącznie dla siebie. Unikniecie dzięki temu niepotrzebnych nieporozumień. Gotowanie różnych posiłków Gotowanie wspólnych posiłków [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]
[...] stres zwiększał aż trzykrotnie prawdopodobieństwo występowania trądziku. Dieta a występowanie trądziku Naukowcy odkryli również, że nabiał, kakao, chleb, ziemniaki, ryż i makaron nie miały wpływu na obecność trądziku. Jest to sprzeczne z wynikami innych badań. Warto jednak zauważyć, że chleb, makaron, ryż, ziemniaki mogą przyczyniać się do [...]
[...] szczupłej i zdrowej sylwetki. Źródłami białka w jej diecie jest chude mięso, białka roślinne oraz białka jaj. Zjada również złożone węglowodany takie jak bataty, ryż czy makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu obejmują awokado, orzechy i oliwę z oliwek. Jeśli jest zbyt zajęta, aby przygotować zdrowy posiłek, wybiera koktajl proteinowy [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
[...] węglowodanów i białek w okresie 3-5 h przed sesją ukierunkowaną na "spalanie". Tylko problem tkwi w tym, iż inaczej oddziałują węglowodany złożone (np. ryż brązowy, makaron razowy, płatki owsiane), a inaczej te o szybkiej kinetyce (soki, słodzone napoje, glukoza, owoce). Tak samo różne będzie oddziaływanie protein pochodzących z jajek, a [...]
[...] zbyt wiele czasu. Przydatne produkty to: przyprawy (kurkuma, kminek, pieprz cayenne, papryka, płatki chili i gorczyca) fasola, soczewica i ciecierzyca owies, komosa ryżowa, makaron orkiszowy, chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki [...]
[...] odpowiednią ilość makroskładników. Najlepsze węglowodany złożone Wszystkie zdrowe dania HUMMY są zasobne w węglowodany złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z pszenicy twardej durum oraz ryżu. 17 g błonnika na porcje Składniki te są bogate w błonnik pokarmowy, którego poziom w jednej porcji HUMMY może sięgać nawet 17 [...]
[...] A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. Połączenie tych dwóch składników pozwala nam szybciej poczuć, że zaspokoiliśmy głód. Oferuje zrównoważoną energię Węglowodany, których dostarcza farro [...]
[...] okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy makaron, ale różnego rodzaju kasze. Jest ich ogromny wybór? Kasza kukurydziana Jest wytwarzana w ziarna kukurydzy i sprzedawana w formach małych ziarenek. Jest to kasza [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
Różnego rodzaju węglowodany znalazły szerokie zastosowanie w sporcie, szczególnie w dyscyplinach wytrzymałościowych. Niestety z suplementacją związana jest cała masa mitów, na których wyjaśnianie można poświęcić kilkadziesiąt stron. Ile czasu potrzebują węglowodany Potrzeba kilkunastu minut, aby węglowodany zaczęły odgrywać jakąkolwiek rolę w [...]
[...] kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z domową kanapkową pastą, dobrej jakości wędliną itp. jogurt z odżywką i owocami Co możesz zjeść na obiad? ryż, kaszę, ziemniaki lub makaron a do tego porcję mięsa, ryby, tofu i oczywiście warzywa. A co na przekąskę? jogurt z owocami i/lub orzechami ser mozzarella z pomidorem własnej roboty muffinki, [...]
[...] nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o suplementację, fitnesska przyjmuje BCAA, kapsułki z olejem [...]
[...] jest zdrowa, niskokaloryczna, o wysokiej wartości odżywczej. Zazwyczaj na pierwsze śniadanie jedzą zupę z rybą lub warzywami, a na drugie trochę warzyw. Obiad to zwykle makaron z Okinawy soba (gryka), a kolacja to ryż z warzywami i rybą. Innym ich ulubionym pożywieniem są słodkie ziemniaki, bogate źródło beta-karotenu o działaniu [...]